Het jaar 2020 was op sportief gebied natuurlijk een vreemd jaar. Geen wedstrijden en dus ook weinig prikkels om jezelf naar een hoger niveau te pushen. Toch ben ik gewoon door blijven trainen in de hoop dat het allemaal een keer beter zou worden.

Na oud- en nieuw hou ik meestal een korte break om vervolgens volle bak te gaan trainen voor de voorjaarsmarathons. Dit keer kies ik niet voor de wekelijkse lange langzame duurloop, maar wil me focussen op kortere tempo en intervaltrainingen op hogere snelheid. Om het woord bij de daad te voegen, besluit ik me in te schrijven voor het korte circuit van de Run Your Own Race “Harrie Verkaik ronde van Zeeland”. 

Op de website www.runyourownrace.nl lees ik dat je elke week twee wedstrijden kunt lopen tussen maandag 8:00 uur en zondag 18:00 uur wat me de mogelijkheid geeft om hier en daar te schuiven. In totaal moet je minimaal 8 wedstrijden lopen om in de einduitslag te komen, dus dat betekent dat je elke week een keertje flink aan de bak moet.

Er hebben zich 70 hardlopers aangemeld voor het lange en korte circuit samen. Conform de covidvoorschriften loop je de wedstrijden alleen, of met zijn tweeën en post je de uitslag na afloop op de website en krijg je zondags na 20:00 uur het klassement te zien.  


De ronde van Kattendijke

De eerste wedstrijd die ik loop, is vlak bij huis, namelijk in Kattendijke. Ik dacht lekker van huis naar het parcours rennen, een rondje knallen en dan weer uitlopen naar huis, maar dat viel wat tegen. Bij het inlopen kwam ik al op 8 kilometer en onderweg merkte ik dat er toch een behoorlijke wind stond. Na een korte pauze drukte ik mijn horloge in en ging het volle bak over de Oude Zeedijk wind mee langs de Oosterschelde.

De eerste kilometer gaat in 3:46, maar al snel draait het parcours de polder in met de wind vol van voren. Het tempo gaat naar beneden, maar in Kattendijke herpak ik mezelf weer en probeer wat energie over te houden voor de laatste kilometer tegen de dijk op. De 4,1 kilometer leg ik in 16 minuut 6 af. Blij dat het erop zat, maar niet echt tevreden over het resultaat. Later blijkt dat ik na leeftijdscorrectie tweede ben na Wouter Verstraate uit Westkapelle en mijn trainingsmaat Berry Simonse van AV’56 wordt derde.  


Strandrace Renesse

De tweede wedstrijd is slechts 3,1 kilometer, maar dan wel over duin en strand. Op de vroege zaterdagmorgen ligt het strand er verlaten bij en kom ik slechts enkele verdwaalde wandelaars tegen die me enigszins verbaasd aankijken als ik voorbijkom gesneld.

Hoewel…. als ik het strand afren en de duinen oversteek moet ik langs een groep hondenliefhebbers met hun loslopende roedel. Met kunst- en vliegwerk weet ik de baasjes en hun dieren te ontwijken, maar veel waardering heeft mijn inhaalactie niet. Ik blijf ternauwernood op de been en kijk nog maar eens achterom of de honden de achtervolging niet in hebben gezet.

Het laatste stuk gaat volle bak over een glooiend, halfverhard pad richting de parkeerplaats waar ik in 13 minuut 13 weer aankom. Echt wel blij met het resultaat, maar later hoor ik dat Leonie Ton op de lange afstand (9,3 km) 37:40 heeft gelopen en daarmee eerste werd. RESPECT!  


Westkappelse Zeedijkloop

Deze keer loop ik samen met Berry Simonse en zijn vrouw Mariëlle Ensing. Na een rondje warming-up jagen Berry en ik Mariëlle over de Westkappelse Zeedijk en loopt zij de ronde in een zeer nette 19:39. Daarna zijn Berry en ik aan de beurt. Berry jaagt het tempo flink op en de eerste kilometer leggen we in 3:34 af. Veel te hard gaan we tegen de zeedijk op wat we in kilometer twee een beetje moeten bekopen.

Tegen de wind in wordt het zwoegen, maar met de wetenschap dat het bij de finish naar beneden gaat, blijf ik het tempo hooghouden. We finishen respectievelijk in 14:38 en 14:45 op plaats 5 en 6, maar omgerekend met leeftijdscorrectie pak ik de eerste plaats.


Het nieuwe tempo

De races die volgen, probeer ik allemaal in 3:45 per kilometer af te leggen en tot mijn stomme verbazing lukt dat keer op keer. Bij de Yerseke Moer is de korte afstand 5,6 kilometer en heb ik het idee om mijn PR op de vijf maar eens af te stoffen. AV’er Peter Koopman biedt aan om mij moreel te ondersteunen en zo staan we op zaterdagochtend in aller vroegte in de Moer. Na een verkenningsrondje gaan we op pad.

Met drie graden en een zwakke noordnoordoostenwind vertrekken we wind mee richting de Everseweg. Peter fietst naast me en geeft keurig het vooraf afgesproken tempo van 3:45 de kilometer aan. De eerste 3 kilometer voelt dat heel goed aan, echter bij kilometer vier draaien we tegen de wind in en krijg ik een dipje.

Peter blijft in hetzelfde tempo doorfietsen, maar hij fietst te ver voor mij om echt windvoordeel te hebben. Als een stier ren ik achter een rode lap aan en bij kilometer vijf zie ik op mijn horloge dat ik mijn PR heb verbeterd naar 18:42. Het is lastig om de laatste 600 meter nog door te trekken, maar ergens tap ik uit onder uit het vaatje nieuwe energie. Met een kleine eindsprint finish ik in een tijd van 21:04 in het tempo van 3:45 de kilometer.  


De finale in Nisse

De laatste van de 8 wedstrijden is de ronde van Nisse in de achtertuin van AV-trainer Jan de Wilde. Erik Jansen en Ronald Geertse, die al weken vóór mij staan in het klassement, hebben allebei al 12 wedstrijden gelopen, maar met een goed eindresultaat in Nisse kan ik volgens organisator Jan Roose de eerste plaats nog veroveren.

Ik spreek met Martijn de Vries af, die ook mijn trainingsmaatje is voor de marathon. Het parcours leent zich niet voor een megasnelle tijd, maar we gaan toch op het tempo 3:45 van start. Op het karrenspoor slaat Martijn een gaatje en bijt ik me bijna stuk op zijn tempo. Ter hoogte van de Zwaakweg heb ik weer asfalt onder mijn Vaporfly’s en dat voelt toch een stuk relaxter.

Tegen de wind in houdt Martijn in en kom ik weer bij hem. De laatste 230 meter trekken we de sprint aan en finishen we in 15:53 oftewel 3:45 per kilometer. Tijdens het uitlopen komen we Jan de Wilde en Monique Verschuure tegen. Monique heeft na haar tegenslagen gelukkig de draad weer opgepakt en gaat de race ook lopen. We wensen haar ter plekke veel succes en gaan richting huis.  


Het lange wachten

Tot zondagavond 20:00 blijft het spannend, welk virtueel podiumplekje ik heb veroverd, maar het verlossende appje van trainer Jos den Hollander geeft de verlossing, number one!

Ik kijk nu met veel voldoening terug op 8 leuke en spannende wedstrijden met telkens een nieuw decor. De wedstrijden hebben mij sneller gemaakt en geven mij vertrouwen de voorjaarsmarathon te gaan volbrengen. Uiteraard zal de voorjaarsmarathon van Breda dit jaar wegens covid-19 helaas ook virtueel plaatsvinden, maar dat maakt de uitdaging er in ieder geval niet minder om.   

 Uitslag: https://www.runyourownrace.nl/wp-content/uploads/2021/03/Klassement-pdf-3.pdf

 Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=lHk-2MTUMFo&t=1s

 

Patrick van Iersel

 

 patrick ryor 2021

FOTO: Patrick (Foto: Peter Koopman).

 

Share this post